Få mest ud af at løbe i naturen

Den danske natur er helt fantastisk – året rundt. Men for mange bremser regnens dråber for løb i naturen, og naturens frirum erstattes med et kedeligt løbebånd. Undersøgelser viser, at det er sundt at træne i naturen, og at den friske luft giver dig energi. I denne artikel får du råd til, hvordan naturen kan give dig energi til løbeturen, forebygge skader og tilmed forbedre din kondition.

Løb dig til ny energi

Undersøgelser viser, at det både er sundere og hårdere at løbe i naturen. For det første bygger dette på en teori omkring menneskets natur. Mennesket er skabt til at løbe, og derfor søger vi helt naturligt ud i skoven, hvor vi på naturens præmisser kan genskabe vores oprindelige løbemønstre og behov.

Derudover er naturen en fantastisk ramme for fysisk aktivitet, hvor vi som mennesker i stilhed og ro kan koble af fra hverdagens travle og stressede gøremål.

 

Naturlig mostand

Det kan være fristende at bruge løbebåndet en kold og regnfuld dag. Men måske er det ikke kun med vejret som undskyldning, at løbebåndet frister, men ligeledes fordi, at det er lettere at løbe på løbebånd. Undersøgelser viser nemlig, at det er hårdere at løbe i naturen, hvilket blandt andet skyldes to af naturens egne belastningsmaskiner. Når du løber i skoven, cirkulerer vinden omkring dig, og ofte resulterer dette i modstand i form af modvind. Modvinden har en konditions fremmende effekt og faktisk er vinden skyld i, at du forbrænder 6% mere energi, end hvis du løb på et løbebånd. Så måske er vinden din nye løbeven?

Naturen byder ligeledes på terræn og ujævnheder, som kan være en udfordring for mange løbere. Men denne udfordring bør du tage op, eftersom terræn og ujævnheden kan ses som en konditionsmæssig fordel, men også som en skadesforebyggende effekt. Når du løber i terræn aktiverer du mange muskelgrupper, hvilket giver dig en sund belastning. Hvis du derimod løber på løbebånd, kan det jævne underlag give dig en monoton belastning af kroppen, som på sigt kan give dig løbeskader.

 

Løb uden musik i ørene

Du er måske vant til, at musik er en fast del af din løbetræning? Skoven og naturen er fyldt med smukke lyde, og derfor bør du lytte til disse i stedet for radio og musik. Det er ligeledes vigtigt, at du kan høre, om der kommer mountainbikekørere eller andre løbere bagfra. Mange uheld skyldes netop uopmærksomme løbere, som har musik i ørene. Hvis du er oppe i årene, er det ligeledes vigtigt, at du kan høre trafikken og andre forhindringer, når du løber. Derfor bør du investere i et høreapparat, som ligeledes vil hjælpe dig med at kunne lytte til naturens mange skønne lyde.


Skriv et svar